Χειμερινή προπόνηση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ιαν 8, 2023 | Wellness Mind & Body

Ο καιρός κρύωσε και μπορούμε να πούμε πως είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Αλήθεια, η προπόνηση συνεχίζεται στις χαμηλές θερμοκρασίες ή όχι; Φυσικά και ναι, απλά με την κατάλληλη προετοιμασία!

Μάλιστα η προπόνηση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική, αρκεί να γνωρίζεις πως να προστατέψεις τον εαυτό σου και τους μύες σου.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες δε θα πρέπει να κάνουμε προπόνηση outdoors στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η μία περίπτωση είναι αν πάσχεις από κάποιο χρόνιο νόσημα και ο γιατρός σου κρίνει πως δεν πρέπει να εκτεθείς στο κρύο. Η δεύτερη αφορά στις εξαιρετικά ακραίες κι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

 

Προπόνηση στο κρύο: Έτσι θα το κάνεις καλύτερα

  1. Το πολύ in fashion, layering στο ντύσιμο έρχεται να μας «σώσει»! Προτίμησε να φορέσεις ένα ισοθερμικό λεπτό ρούχο, πάνω από αυτό τη μπλούζα και το φούτερ σου και πάνω από όλα ένα αντιανεμικό μπουφάν ώστε να είσαι καλυμμένος κι από τον κρύο αέρα.
  2. Διατήρησε την ισορροπία ανάμεσα στον κρύο αέρα, το ζεστό σώμα και την εφίδρωση. Τα πολλά ρούχα είναι η πιο αποτελεσματική λύση, για να μην κρυώσεις αλλά και να μη ζεσταθείς πολύ. Καλύτερα περισσότερα ρούχα και να αφαιρείς σταδιακά, παρά λιγότερα ρούχα.
  3. Φρόντισε ώστε τα άκρα σου, χέρια- πόδια, να είναι προστατευμένα από το κρύο. Φόρεσε ψηλές κάλτσες και γάντια.
  4. Επιβάλλεται το καλό ζέσταμα πριν την προπόνηση και η αντίστοιχη αποθεραπεία με αρκετές διατάσεις μετά την άσκηση.
  5. Θυμήσου να «μονώσεις» τον λαιμό σου, αφού το κρυολόγημα σε καιρό πανδημίας δεν το θέλουμε για να μη μας μπερδέψει αλλά και για να μη «ρίξει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  6. Να έχεις μαζί σου αρκετό νερό κι ενυδάτωνε τακτικά τον οργανισμό σου, ακόμη κι αν δε διψάς. Η ενυδάτωση είναι εξίσου αναγκαία και στις χαμηλές θερμοκρασίες (όπως και στις υψηλές του καλοκαιριού).
  7. Διατήρησε το κεφάλι σου ζεστό, ειδικά στην περιοχή του αυχένα και γενικότερα. Το ήξερες ότι το 80% της θερμότητας του σώματος διαφυλάσσεται στο κεφάλι;