Wellness και θάλασσα: Πως συνδέονται αυτές οι δύο πηγές ζωής;

Ιούλ 1, 2021 | Wellness Mind & Body

wellness-sea

Η θάλασσα αποτελεί μία ανεξάντλητη κι αδιαμφισβήτητη πηγή ευεξίας, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Ο πρώτος και προφανής λόγος είναι η θέα της, που σε χαλαρώνει και σε κάνει να αντιμετωπίζεις τη ζωή σαν να μην υπάρχει ορίζοντας και όριο. Όμως σε ό,τι αφορά στη σχέση του Wellness με τη θάλασσα, αξίζει να εμβαθύνουμε περισσότερο.

Θάλασσα και οφέλη για την υγεία μας

Ο Ιπποκράτης λοιπόν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «θαλασσοθεραπεία», με στόχο να περιγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Αλήθεια, πότε η θάλασσα λειτουργεί θεραπευτικά για τον οργανισμό μας;

Είναι γεγονός ότι οι συχνές επισκέψεις στη θάλασσα έχουν θετικά αποτελέσματα σ’ έναν αριθμό παθήσεων. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων αποτελούν η ακμή, η ψωρίαση και το έκζεμα που μπορούν να βρουν ανακούφιση στο θαλασσινό νερό. Αυτό συμβαίνει λόγω των ιχνοστοιχείων, που βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι. Συγκεκριμένα το μαγνήσιο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και το θείο βοηθάει στον καθαρισμό του δέρματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του θαλασσινού νερού δρουν θετικά και στις  αρθρίτιδες.

Επίσης τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στο νερό, βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα μειώνοντας πιθανές φλεγμονές στις αναπνευστικές οδούς και τελικά ανοίγοντας τις διόδους του οξυγόνου.

Ακόμη το κολύμπι βελτιώνει σημαντικά την καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς αποτελεί μία ήπιας μορφής άσκηση, που ενεργοποιεί ευχάριστα το μυϊκό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει πως ως άσκηση συμβάλλει στην επίσης καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και βελτιώνει την πίεση και τον καρδιακό παλμό.

Και πάμε στους χειμερινούς κολυμβητές… Έχουν πράγματι πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα; Οι χειμερινοί κολυμβητές χτίζουν ένα καλό σύστημα θερμορύθμισης, καθώς το σώμα τους μαθαίνει να προσαρμόζεται σε διάφορες θερμοκρασίες.  Η μειωμένη θερμοκρασία σε συνδυασμό με την άσκηση, βελτιώνει τον μεταβολισμό. Τέλος η έκθεση στον ήλιο όλο το χρόνο φέρει θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, όπως τη δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερης ποσότητας βιταμίνης D3.

Αλήθεια ή μύθος ότι το θαλασσινό αλάτι έχει αυξημένα οφέλη για την υγεία;

Το θαλασσινό αλάτι σε αντίθεση με το table salt έχει αυξημένη περιεκτικότητα ιχνοστοιχείων, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να παραμένει ενυδατωμένος χωρίς όμως να κατακρατάει υγρά. Επίσης οι ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στο θαλασσινό αλάτι – μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο – είναι απαραίτητοι για την υγεία του μυϊκού συστήματος, του εγκεφάλου και της καρδιαγγειακής υγείας. Έρευνες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο στο θαλασσινό αλάτι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παράλληλα στη χαλάρωση του σώματος.

Η θάλασσα ως πηγή αποφόρτισης και χαλάρωσης

Το νερό έχει χαλαρωτικές ιδιότητες καθώς τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, επιτρέπουν στον οργανισμό να προσλαμβάνει περισσότερο οξυγόνο. Ο ήχος των κυμάτων βοηθάει και αυτός στη χαλάρωση, αφού προκαλεί το νου να ησυχάσει.

Στα πόσα μπάνια θα νιώσουμε τη διαφορά;

Έρευνες έχουν δείξει πως το ελάχιστο όριο είναι τα 20 μπάνια, καθώς τότε ο οργανισμός φαίνεται να μπαίνει σε πιο ενεργή διαδικασία αφομοίωσης των θετικών αποτελεσμάτων. Ένας ικανοποιητικός αριθμός την εβδομάδα θα ήταν τρία μπάνια ώστε ο οργανισμός να ξεκινήσει να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Ευχαριστούμε πολύ τον παθολόγο κ. Γ. Τυρογιάννη για τις πολύτιμες πληροφορίες του.