Σώμα καλεί ψυχή: Καιρός να ασχοληθείς ουσιαστικά μ’ εσένα!  

Οκτ 20, 2022 | Wellness Mind & Body

«Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα», λέει το γνωστό κι αγαπημένο τραγούδι. Πόσοι από εμάς όμως φροντίζουμε καθημερινά για την ψυχή;

 

Η Ελένη Πετρουλάκη τονίζει ιδιαίτερα τη σύνδεση του σώματος με την ψυχή, τόσο μέσα από την άσκηση και τη διατροφή όσο και μέσα από τον χρόνο που αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους.

 

«Το πρόβλημα είναι το αιώνιο παιχνίδι ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, ανάμεσα στην εικόνα και το περιεχόμενο. Μένουμε στο φαίνεσθαι και την εικόνα, αμελώντας την ουσία δηλαδή το είναι και το περιεχόμενο». Η προτροπή λοιπόν αυτού του άρθρου είναι να μη μένουμε στην επιφάνεια, αλλά να εμβαθύνουμε περισσότερο στα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις σκέψεις μας.

 

Σώμα χωρίς ψυχή δεν υφίσταται

Τόσο απλό, αλλά δύσκολα κατανοητό! Η υγεία μας αποτελεί μία συνολική και πολυπαραγοντική έννοια. Εξαρτάται από την ποιότητα της διατροφής μας, από την ένταξη της άσκησης στη ζωή μας, από τις επιλογές μας σε ανθρώπους και καταστάσεις αλλά κι από τον χρόνο που αφιερώνουμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Εσύ πόσο χρόνο αφιερώνεις με ηρεμία και ουσία στον ψυχισμό σου;

 

Η φροντίδα της ψυχής και του εαυτού μας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση. Κι όταν πάρεις την απόφαση να το «βάλεις στο πρόγραμμα», μην το κάνεις ψυχαναγκαστικά αλλά με χαρά γιατί αυτά τα λεπτά θα αποδειχθούν ευεργετικά (τόσο για εσένα όσο και για τις σχέσεις σου).

 

Τι σημαίνει «χρόνος για την ψυχή μου»;

  • Συνειδητοποίηση των αναγκών μου
  • Εξέταση της παρούσας κατάστασης και των συναισθημάτων μου
  • Αυτοβελτίωση, όπου χρειάζεται
  • Αποδοχή των επιλογών μου
  • Αποδοχή των άλλων γύρω μου
  • Ισορροπία στην καθημερινότητα

 

Κι όταν θα έχεις εμβαθύνει στα παραπάνω, θα έχεις συνδέσει το σώμα με την ψυχή σου. Θα γνωρίζεις γιατί κάνεις το καθετί στη ζωή σου και τελικά θα είσαι ένας ευχαριστημένος άνθρωπος. Όπως έχει πει και η ηθοποιός Julia Roberts, «Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, αλλά ευχαριστημένοι και δυσαρεστημένοι». Κι όταν κάποιος είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του, τις επιλογές και τη ζωή του, ζει ελεύθερα, ακομπλεξάριστα, χωρίς ζήλεια ή φθόνο, χωρίς κουτσομπολιό ή κριτική στους άλλους και με πολλή αγάπη χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

 

Η ζωή είναι υπέροχη, όταν διατηρείς τη γαλήνη στην ψυχή σου και τα όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Ξεκίνησε αυτό το ταξίδι από σήμερα!