Αυξημένη κόπωση: Πως να την αντιμετωπίσω αποτελεσματικά

Νοέ 18, 2021 | Wellness Mind & Body

Οι απαιτήσεις της ζωής αυξάνονται συνεχώς κι εμείς δε σταματάμε να ψάχνουμε τρόπους, για να ξεπεράσουμε την κούραση από το βαρύ πρόγραμμα της καθημερινότητας. Όταν όμως δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, η λύση είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο νομίζουμε και βρίσκεται στη σωστή διατροφή.

 

Ένα πρώτο μυστικό για την αντιμετώπιση της κούρασης αποτελούν τα τακτικά γεύματα, κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, πολύτιμα θρεπτικά συστατικά κι ιχνοστοιχεία, που θα στηρίξουν το δύσκολο πρόγραμμα της καθημερινότητά μας.

 

Τι δε γνωρίζουμε για την αυξημένη κόπωση

  1. Οι πολλές ώρες εργασίας και το έντονο στρες αδειάζουν τις αποθήκες της ενέργειάς μας.
  2. Τα άτακτα γεύματα μέσα στην ημέρα δεν καταφέρνουν να στηρίξουν τον οργανισμό, αφού μοιάζουν περισσότερο σαν ένα ξέσπασμα φαγητού παρά σε μία γενναιόδωρη προσφορά στον οργανισμό μας που αντέχει τόσα μέσα στην ημέρα.
  3. Τα άτομα που ασκούνται συστηματικά έχουν την τάση να κουράζονται λιγότερο.
  4. Η κόπωση έχει άμεση σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ανοσοποιητικό σύστημά μας.
  5. Η έλλειψη βιταμινών ή κάποιων πολύτιμων ιχνοστοιχείων μπορεί να έχει ως πρώτο σύμπτωμα την αυξημένη κόπωση.
  6. Η κόπωση μπορεί να έχει και ψυχολογικά αίτια.

Πολλές φορές η κούραση οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, που προκαλεί τη σιδηροπενική αναιμία. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, έρευνες συνδέουν την εμφάνιση της κούρασης με την έλλειψη στοιχείων όπως είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β κι η βιταμίνη C. Οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίζονται μέσω ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, που θα παρέχει τις επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Η επιλογή όμως αυτών των σκευασμάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης και σχετικής σύστασης από έναν ειδικό.

 

Συχνό αίτιο της κούρασης αποτελεί επίσης το φαινόμενο της λειτουργικής υπογλυκαιμίας. Σε αυτή την περίπτωση η γλυκόζη του αίματος (το γνωστό ως σάκχαρο) έχει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πάντα μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Η λύση τότε είναι ο σωστός συνδυασμός τροφών.

 

Και κλείνουμε με τη συστηματική άσκηση, η οποία βοηθάει πράγματι στην αντιμετώπιση της κούρασης αφού βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγονται ενδορφίνες, που ευθύνονται για την καλή διάθεση κι ευεξία μετά τη γυμναστική.