Εμμηνόπαυση & Ευεξία: Κι όμως, συνδυάζονται!

Ιαν 25, 2022 | Wellness Mind & Body

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία πολύ φυσιολογική φάση στη ζωή της γυναίκας. Το ζήτημα είναι πως τα συμπτώματά της διαταράσσουν λίγο την ισορροπία στην καθημερινότητα. Αυτό όμως είναι προσωρινό, αφού αν υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όλα μοιάζουν διαχειρίσιμα κι απολύτως φυσιολογικά (όπως και είναι άλλωστε).

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να κατανοήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά την εμμηνόπαυση.

Τι είναι η εμμηνόπαυση

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται λοιπόν η κατάσταση που όλες οι γυναίκες περνούν καθώς μεγαλώνουν και συνοδεύεται από το τέλος της περιόδου. Αυτό συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 50 ετών, με μία απόκλιση 3 ή 4 ετών.

Υπάρχει μια αρχική περίοδος που ορίζεται ως κλιμακτήριος ή αλλιώς περιεμμηνόπαυση, κατά την οποία ο οργανισμός παράγει λιγότερα ωάρια και οιστρογόνα. Ακολουθεί η εμμηνόπαυση που η γυναίκα δεν παράγει καθόλου ωάρια από τις ωοθήκες, με επακόλουθο τη διακοπή της αναπαραγωγικής ικανότητάς της και τέλος υπάρχει και η μετεμμηνοπαυσιακή περίοδος κατά την οποία πολλά συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, αλλά τα θέματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη οιστρογόνων αυξάνουν.

Για ένα εξειδικευμένο & εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής κι άσκησης για τη γυναίκα στην εμμηνόπαυση (FIT MENOPAUSE), επικοινωνήστε μαζί μας!

Ποια είναι τα συμπτώματα που νιώθει μία γυναίκα

Οι γυναίκες παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα όπως είναι οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, το άγχος, η εύκολη κόπωση, οι διαταραχές στη διάθεση και ψυχολογία, η μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή, η ξηρότητα του κόλπου και δυσπαρευνία και σε σπάνιες περιπτώσεις η κατάθλιψη. Παράλληλα μπορεί να παρουσιαστεί αλλαγή στον μεταβολισμό της γυναίκας με αύξηση του σωματικού βάρους καθώς κι ατροφία του δέρματος.

Εμμηνόπαυση και υγεία: Τι πρέπει να προσέξει η γυναίκα

Το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει από νωρίς τα συμπτώματα, για να απολαύσει μία καλή ποιότητα ζωής και για να μη χάσει τη διάθεσή της. Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μία απολύτως φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου σώματος η οποία όμως χρήζει μίας εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει σχετικά με συμπληρώματα διατροφής, ίσως με μία θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και φυσικά για την πρόληψη ασθενειών όπως είναι η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η πιθανότητα για νόσο Alzheimer, λόγω έλλειψης οιστρογόνων.

Εμμηνόπαυση & Ευεξία

Φτάσαμε λοιπόν και στο ζητούμενο του άρθρου, μετά από μία πιο σφαιρική ενημέρωση γύρω από την εμμηνόπαυση και τις αλλαγές που φέρει. Τι μπορεί να κάνει η γυναίκα, για να έχει μία καλύτερη ποιότητα ζωής κατά την εμμηνόπαυση;

  • Να αποδεχτεί ότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση, την οποία κάθε γυναίκα θα περάσει.
  • Να ασκείται καθημερινά (αν όχι καθημερινά, συστηματικά 4 φορές/ εβδομάδα).
  • Να κάνει τακτικό ιατρικό έλεγχο στον γυναικολόγο της.
  • Να βελτιώσει τη διατροφή της με ταυτόχρονη λήψη βιταμινών κι ασβεστίου.
  • Να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου και να μειώσει το σωματικό της βάρος, αποφεύγοντας λιπαρές τροφές και αλκοόλ.
  • Να απευθυνθεί σ’ έναν επαγγελματία ειδικό για τη διατροφή και την άσκηση, καθώς ένας καλός προγραμματισμός λειτουργεί πάντα πιο αποδοτικά.

Για ένα εξειδικευμένο & εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής κι άσκησης για τη γυναίκα στην εμμηνόπαυση (FIT MENOPAUSE), επικοινωνήστε μαζί μας!

7+ 1 διατροφικά Tips για μία ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση

  1. Αύξησε την ημερήσια κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 1, 5 λίτρο)
  2. Προτίμησε τα ωμά λαχανικά
  3. Κάνε μικρά και συχνά γεύματα, αφού προστατεύουν τον οργανισμό από την κούραση και τροφοδοτούν το σώμα με γλυκόζη σε δόσεις
  4. Περιόρισε το αλάτι και τις πολύ αλμυρές, πλούσιες σε νάτριο τροφές
  5. Αντικατέστησε τη ζάχαρη με μέλι ή με καστανή ζάχαρη
  6. Αύξησε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, περιορίζοντας έτσι την απώλεια οστικής μάζας που οδηγεί σε οστεοπόρωση
  7. Περιόρισε το κόκκινο κρέας κι αύξησε την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών
  8. Γνώρισε την αξία των φυτοοιστρογόνων στη βελτίωση και πρόληψη των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (σημαντικές πηγές φυτοοιστρογόνων είναι τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, η σόγια, το τόφου, το σουσάμι και το σκόρδο)

Ο στόχος για να πετύχουμε την ευεξία στην εμμηνόπαυση, είναι ο έλεγχος και η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς έντονες αυξομειώσεις, η συστηματική άσκηση και η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.