Conscious cooking: Πως να μεταδώσεις τη θετική ενέργειά σου στη διατροφή

Σεπ 25, 2021 | Wellness Mind & Body

Ας ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο εξηγώντας τι σημαίνει «conscious cooking». Πρόκειται για έναν όρο, ο οποίος εντάσσεται στη γενικότερη mindful living φιλοσοφία για τη στάση που έχουμε απέναντι στη ζωή και τις μικρές, καθημερινές στιγμές της.

Conscious cooking λοιπόν είναι η προετοιμασία των γευμάτων μας με βαθιά γνώση στις λεπτομέρειες των πρώτων υλών που αξιοποιούμε και στα οφέλη τους, με προσοχή στην εμπειρία της μαγειρικής και με τον στόχο να θρέψουμε και θεραπεύσουμε μέσα από την τροφή, το σώμα μας. Για τους ακόμη πιο προχωρημένους, το conscious cooking συνδέεται άμεσα με την ισορροπία στη ζωή και μία πιο οικολογική συνείδηση και plant- based διατροφή.

Ουσιαστικά σού λέει να δίνεις την απαιτούμενη προσοχή στην επιλογή των τροφών, στην παρασκευή των γευμάτων και φυσικά στη στιγμή που απολαμβάνεις το φαγητό σου. Το μήνυμα είναι «προσοχή, φροντίδα, ευγνωμοσύνη κι αγάπη» προς τον εαυτό σου, τη φύση και προς όλους για τους οποίους μαγειρεύεις.

 

Conscious cooking: 4+ 1 βήματα για να το πετύχεις

Και όπως έχει δηλώσει ο σεφ και συγγραφέας σχετικών με την ενσυνείδητη μαγειρική, βιβλίων Thomas Keller, «Η συνταγή δεν έχει ψυχή. Εσύ ως μάγειρας έχεις τον ρόλο να φέρεις την ψυχή στη συνταγή».

 

  1. Θέσε έναν ξεκάθαρο στόχο: Το θέμα λοιπόν είναι να δείξουμε από την αρχή τις προθέσεις μας, θέτοντας έναν στόχο για το συγκεκριμένο γεύμα που θα ετοιμάσουμε. Κλείνουμε τα μάτια, παίρνουμε βαθιές αναπνοές και συγκεντρωνόμαστε ώστε να μεταφέρουμε το συναίσθημά μας στη μαγειρική και τελικά να πετύχουμε τον στόχο μας. Ένας στόχος για παράδειγμα, μπορεί να είναι η επίτευξη της αλλαγής προς έναν πιο συνειδητό κι υγιεινό τρόπο ζωής.
  2. Αντιμετώπισε τη μαγειρική ως μία διαδικασία προσφοράς: Η μαγειρική είναι πράγματι προσφορά, είτε self- service δηλαδή την κάνεις για τον εαυτό σου είτε για τους άλλους. Βάλε λοιπόν αγάπη και φροντίδα και είσαι στον καλύτερο δρόμο!
  3. Φτιάξε ατμόσφαιρα: Αν προετοιμάζεις τον χώρο σου για να κάνεις το οτιδήποτε, π.χ. γυμναστική, δείπνο, εργασία κτλ., τότε δίνεις μεγαλύτερη αξία σε αυτό που πας να δημιουργήσεις. Μυείς σταδιακά τον εαυτό σου σε μία ιεροτελεστία, που θα οδηγήσει σ’ ένα σπουδαίο δημιούργημα. Στην προκειμένη περίπτωση το φαγητό σου! Βάλε λοιπόν τη μουσικούλα σου, καθάρισε τον πάγκο σου ώστε να ακουμπήσεις πάνω νοικοκυρεμένα τα υλικά της συνταγής, άναψε τον φούρνο σου και το μαγειρικό ταξίδι ξεκινάει…
  4. Μη βιαστείς: Μπορεί ο χρόνος σου στην καθημερινότητα να είναι περιορισμένος και σε καταλαβαίνουμε 100%, αλλά μία συνταγή δε θα εκτελεστεί πιο γρήγορα από τον ενδεικνυόμενο χρόνο της αν λειτουργήσεις με άγχος. Το μόνο που μπορεί να πετύχεις, είναι ένα όχι και τόσο νόστιμο αποτέλεσμα. Οπότε δώσε χρόνο, πάρε τον χρόνο σου κι απόλαυσε τη διαδικασία.
  5. Αξιοποίησε κάθε αίσθησή σου: Θυμάσαι την ταινία Πολίτικη Κουζίνα, κατά την οποία η μαγειρική ξυπνούσε κάθε αίσθηση; Ε, αυτά δε συμβαίνουν μόνο στις ταινίες. Η μαγειρική σε κάνει να βλέπεις χρώματα στα φρέσκα υλικά, να ακούς την παρασκευή του φαγητού, να απολαμβάνεις τα αρώματα που αναδύονται, να γεύεσαι αυτό που ετοιμάζεις.
  6. Σέρβιρε συνειδητά: Και το μενού είναι έτοιμο προς σερβίρισμα. Αυτό θα πει ευλογία… Να ετοιμάζεις το φαγητό που σου αρέσει (κι αρέσει και στον οργανισμό σου) και να μπορείς να το μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους. Μην το ξεχνάς!