Θετική διάθεση κι “ελαστικότητα” σε ό,τι μάς συμβαίνει

Μαρ 18, 2022 | Eleni's Blog

Η θετική διάθεση έχει πολύτιμα οφέλη για τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία μας. Το γνωρίζουμε απλά συχνά το αμελούμε ή δεν ξέρουμε πως να την εντάξουμε μέσα σε μία απαιτητική καθημερινότητα. Περιμένουμε τις τέλειες συνθήκες, για να δείξουμε ή να προκαλέσουμε τη θετική διάθεσή μας.

Επειδή όμως οι συνθήκες της ζωής μας δεν είναι σχεδόν ποτέ «τέλειες», ας δημιουργήσουμε τις πιο όμορφες στιγμές κι ας βρούμε τον τρόπο να προκαλούμε, να τονώνουμε και να διατηρούμε τη θετική διάθεσή μας.

Η Ελένη Πετρουλάκη προτείνει «ελαστικότητα»

Πράγματι η «ελαστικότητα» στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις γύρω μας, ενισχύει τη θετική διάθεση και τελικά μάς κάνει ευτυχισμένους. Καλούμαστε να είμαστε σύγχρονοι, ευέλικτοι, χαμογελαστοί και να εφευρίσκουμε καθημερινά τρόπους προκειμένου να αντέχουμε και να βλέπουμε θετικά τη ζωή.

Ας μην ξεχνάμε πως όλοι είμαστε διαφορετικοί. Από το σώμα και τον τρόπο σκέψης, μέχρι την αντίδραση και την αντιμετώπιση. Η λύση λοιπόν είναι να αναγνωρίζουμε τη διαφορετικότητα του άλλου από εμάς και να προσαρμοζόμαστε με ευρηματικό τρόπο σε ό,τι μας συμβαίνει. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της θετικής διάθεσης.

 

Bonus info για τη θετική διάθεση

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.000 μεσηλίκων και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων στις ΗΠΑ και το αποτέλεσμα ήταν ότι η καλή διάθεση έχει οφέλη και στη μνήμη με το πέρασμα των χρόνων.

Σε κάθε αξιολόγηση, οι συμμετέχοντες περιέγραφαν διαφορετικά θετικά συναισθήματα  που είχαν τις τελευταίες 30 ημέρες. Στις τελευταίες δυο αξιολογήσεις, συμπλήρωσαν και τεστ μνήμης.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ θετικής διάθεσης –ενθουσιασμό και ευθυμία- και έκπτωσης της μνήμης. Η Claudia Haase, του Northwestern University, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι η μνήμη εξασθενούσε με την ηλικία. Η ποσότητα εξασθένησης δεν ήταν ομογενής.

Η Emily Hittner, δήλωσε ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα θετικής διάθεσης είχαν λιγότερο απότομη εξασθένηση μνήμης σε διάστημα 10 ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Psychological Science.Remaining Time-0:00