Fit kids: Διατροφική & αθλητική εκπαίδευση των παιδιών

Ιαν 13, 2022 | Eleni's Blog

Η διατροφική εκπαίδευση από νωρίς έχει μεγάλη αξία. Το σώμα ενισχύεται διατροφικά με θρεπτικά συστατικά από τα πρώτα χρόνια και το μυαλό εκπαιδεύεται να απολαμβάνει τα μικρά και συχνά γεύματα, αλλά και να έχει όριο στον κορεσμό.

Εξάλλου η πρόληψη κυριαρχεί πάντα έναντι της αντιμετώπισης. Επομένως δε θέλουμε να χρειαστεί να κάνουμε αυστηρή διατροφή σ’ ένα παιδί που έρχεται αντιμέτωπο με την παχυσαρκία. Αυτό που επιθυμούμε, είναι να γνωρίζει από μόνο του ποιες τροφές τού κάνουν καλό στην υγεία και τη γενικότερη απόδοσή του.

Το ίδιο ισχύει και για την  αθλητική εκπαίδευση. Να καταλάβει από μικρό τα οφέλη, που έχει η συστηματική άσκηση τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή του.

Ζητήστε από την ομάδα του περισσότερες συμβουλές κι ένα πρόγραμμα διατροφικής κι αθλητικής εκπαίδευσης για Fit Kids!

Διατροφική κι αθλητική εκπαίδευση παιδιών

Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι η εκπαίδευση να γίνει με φιλικό κι εξειδικευμένο τρόπο όπως ένας επαγγελματίας μπορεί να προσφέρει. Ο στόχος είναι η προσέγγιση του παιδιού, ώστε να χαίρεται όταν ακολουθεί έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

Ακόμη και το να ανακαλύψει ένας επαγγελματίας μαζί με το παιδί τα ταλέντα του ή τα «θέλω» του σε ό,τι αφορά στην άθληση, είναι σπουδαίος στόχος.

Διατροφική εκπαίδευση και tips για τους γονείς

 • Φροντίστε ώστε το παιδί σας να απολαμβάνει και κυρίως να μην «ξεχνάει» το πρωινό γεύμα. Σύμφωνα μ’ έρευνες πολλά παιδιά στη χώρα μας ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων τους και δεν παίρνουν το πρωινό τους στο σπίτι, παρά προτιμούν να καταναλώσουν κάτι απ’ έξω. Κάτι με λιγότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερες θερμίδες. Δείξτε του πως ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να είναι ΚΑΙ απολαυστικό!
 • Το παιδικό backpack θέλουμε να περιλαμβάνει εκτός από τα άλλα απαραίτητα, μικρά σνακ των 100 περίπου θερμίδων. Τα παιδιά κινούνται περισσότερο, άρα πεινούν και περισσότερο! Καλύτερα να έχουν μαζί τους μικρά γεύματα, όπως φρούτα, sticks λαχανικών, μία μπάρα δημητριακών ή ένα κόμμάτι μαύρη σοκολάτα.
 • Οργανώστε έτσι το χρόνο σας, ώστε τα γεύματα του παιδιού να γίνονται σε σταθερό μέρος και χρόνο κι η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων να είναι ευχάριστη.
 • Εμπνευστείτε και φτιάξτε παιδικά ντιπ. Ναι, καλά διαβάσατε! Αξιοποιήστε το γιαούρτι του ψυγείου με λίγο βασιλικό, δυόσμο ή μαϊντανό, κόψτε μερικά sticks από καρότο κι αγγούρι, βάλτε και μερικά κριτσίνια ολικής αλέσεως και θα δείτε πόσο θα του αρέσουν!
 • Μη χρησιμοποιείτε μεγάλα πιάτα για τα γεύματα.
 • Γεμίστε την κουζίνα και το ψυγείο με υγιεινές διατροφικές επιλογές. Μην αγοράζετε τροφές με πολλά λιπαρά ή γλυκά snacks από το σούπερ μάρκετ.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί να επιλέγει στο σούπερ μάρκετ υγιεινές τροφές που θέλει να απολαύσει!
 • Ετοιμάζετε σπιτικά γλυκά κι αποφύγετε την κατανάλωση των αγορασμένων.
 • Αντικαταστήστε την ώρα του αναψυκτικού του με νόστιμα smoothies.
 • Εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού σας με σύνθετους υδατάνθρακες, γάλα, φρούτα και λαχανικά.
 • Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για επιβράβευση ή τιμωρία.
 • Εφαρμόστε δημιουργικές τεχνικές για την απαραίτητη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο. Για παράδειγμα προσθέστε στην ομελέτα του λίγο τυρί. Αποφύγετε τις υπερβολές!
 • Εμπλουτίστε τα γεύματά του με φρούτα και λαχανικά, που προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού. Μία τέτοια επιλογή είναι το μήλο.
 • Γεμίζετε συνεχώς το παγούρι με νερό! Το νερό αποτελεί μία πολύ καλή πηγή και φυτικών ινών.
 • Ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει στην εκτέλεση μίας απλής συνταγής ώστε να μάθει να υπολογίζει και να ξεχωρίζει από νωρίς τις μικρές και μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Ζητήστε από την ομάδα του περισσότερες συμβουλές κι ένα πρόγραμμα διατροφικής κι αθλητικής εκπαίδευσης για Fit Kids!

Αθλητική εκπαίδευση και tips για τους γονείς

 1. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να δοκιμάσει διαφορετικά αθλήματα και χόμπι, μέχρι να καταλήξει στο τι του αρέσει.
 2. Φροντίστε ώστε το παιδί να ασκείται 3 με 4 φορές την εβδομάδα
 3. Εντάξτε την άσκηση στο παιχνίδι σας.
 4. Κάνετε δραστηριότητες μαζί με το παιδί (π.χ. πεζοπορία στο βουνό, κολύμπι στη θάλασσα, ποδήλατο κ.ά.)
 5. Μη ζητάτε από το παιδί σας να έχει υψηλή αθλητική απόδοση. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους και με τους ρυθμούς του παιδιού.
 6. Μάθετε στο παιδί να «ακούει» το σώμα του, όταν κουράζεται ή αντίθετα όταν έχει ανάγκη για επιπλέον κίνηση και φυσική δραστηριότητα.

Fit kids, η πιο σημαντική συμβουλή!

Εσείς είστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας κι αυτό είναι κάτι, που δεν πρέπει να το ξεχνάτε στιγμή! Άρα φροντίστε να προσέχετε και να επιλέγετε τη διατροφή σας, ν’ ακολουθείτε τον χρυσό κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων και να εντάσσετε τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.

Ζητήστε από την ομάδα του περισσότερες συμβουλές κι ένα πρόγραμμα διατροφικής κι αθλητικής εκπαίδευσης για Fit Kids!