Καλοκαιρινές διακοπές: Έχουν και την πνευματική πλευρά τους

Ιούλ 29, 2021 | Wellness Mind & Body

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν συνδυαστεί στο μυαλό μας με βόλτες στο νησί, ποτό και ξενύχτι, ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας και περιήγηση από χωριό σε χωριό κι από παραλία σε παραλία.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το θερινό διάλειμμα από τη ρουτίνα μας (κι όπου «ρουτίνα» μη βάζεις αρνητική χροιά) είναι η ανάγκη μας για ανασυγκρότηση και ξεκούραση. Ναι, έχουμε ανάγκη από την αλλαγή ρυθμών και παραστάσεων, αλλά τελικά μπορεί να μη χρειαζόμαστε τόσο απεγνωσμένα αυτό το «κυνήγι» της καλοκαιρινής κραιπάλης.

Ειδικότερα φέτος, μετά από σχεδόν δύο δύσκολες χρονιές εξαιτίας της πανδημίας, οι καλοκαιρινές διακοπές μας πρέπει να συνδυάζουν τη χαλάρωση με την πνευματικότητα.

Τι εννοούμε ως πνευματική πλευρά των διακοπών

Με απλά λόγια ό,τι ξεκουράζει το πνεύμα μας, ό,τι μας βοηθάει να σκεφτούμε καθαρά και κυρίως θετικά. Το μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου βρίσκεται σε μία συνεχή ένταση και μία αδιάκοπη σκέψη. Θα μου πεις, σκέφτομαι άρα υπάρχω. Μόνο που σε κάποιες περιπτώσεις η πολλή σκέψη οδηγεί στην ανυπαρξία.

Ξεχνάς ότι υπάρχεις στο παρόν, δε βλέπεις τα καλά που σου συμβαίνουν ή πιστεύεις πως δεν αρκούν και συνεχίζεις την ασταμάτητη, κουραστική διαδρομή σου γιατί θέλεις κι άλλο. Οι καλοκαιρινές διακοπές λοιπόν μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και ζωής. Γιατί το lifestyle ξεκινάει από το πνεύμα…

Πως θα πετύχεις την πνευματικότητα στις διακοπές

  1. Επιλέγεις προσεκτικά τα βιβλία, που θα σ’ εμπνεύσουν (κι ας μην είναι best seller, αρκεί να καλύπτουν τη δική σου πνευματική ανάγκη).
  2. Φροντίζεις να πας διακοπές με θετικούς κι ευχάριστους ανθρώπους, που δε θα σε πιέσουν για τίποτα.
  3. Απολαμβάνεις στην πράξη την πολυμορφία, που προσφέρει η Ελλάδα και κάνεις όλα εκείνα τα χόμπι που τόσο καιρό λαχταράς αλλά (πιστεύεις πως) δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο.
  4. Δεν ξεχνάς να σταματάς και να χαζεύεις κυριολεκτικά την ομορφιά του τοπίου, της φύσης…
  5. Αποφεύγεις τις μονοδιάστατες διακοπές και δοκιμάζεις, πειραματίζεσαι.
  6. Κρατάς λίγο χρόνο μόνο για εσένα και τον εαυτό σου.

Μετά από αυτές τις θερινές διακοπές λοιπόν, θα έχεις τολμήσει, χαρεί, ξεκουραστεί, γεμίσει μπαταρίες, κατανοήσει τις ανάγκες σου, απολαύσει το παρόν και τελικά, θα έχεις αλλάξει. Θα είσαι έτοιμος και έτοιμη για μία αλλαγή σε μία πιο ποιοτική καθημερινή ζωή και μία μη βαρετή ρουτίνα που θα διαμορφώσεις με βάση το πως θέλεις να ζεις.