Όπως όλοι γνωρίζουμε βρισκόμαστε στη φάση εξόδου της χώρας από την καραντίνα με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Παρά την όπως φαίνεται θετική έκβαση της υγιεινομικής κρίσης, άγνωστο παραμένει ως τώρα πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί φυσικά τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά κυρίως είναι ζήτημα που απασχολεί – ή τουλάχιστον θα έπρεπε- τη δημόσια υγεία.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξηγήσουμε το εξής σημαντικό: Τα γυμναστήρια δεν είναι απλά οι χώροι που πηγαίνει αποκλειστικά ο κόσμος που θέλει να φουσκώσει τους δικεφάλους του για να βγει στην παραλία. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασκουμένων αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας και η σωματική άσκηση κρίνεται απαραίτητη, ενώ ειδικά στην περίπτωση αυτή χρήζει συγκεκριμένης καθοδήγησης από καθηγητή φυσικής αγωγής. Επίσης, όπως είναι ευρέως γνωστό η συστηματική άσκηση λειτουργεί και ως μέσο πρόληψης χρόνιων παθήσεων και φυσικά, συνιστάται ολοένα και περισσότερο από τους επαγγελματίες υγείας. Ακόμη, η άσκηση για την αποκατάσταση τραυματισμών δε μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτε άλλο αν ο ασκούμενος δεν έχει τα απαραίτητα όργανα ενός γυμναστηρίου.
Αν συνεχίσουμε, απαριθμώντας τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία θα δούμε ότι είναι πάρα πολλά και επιστημονικά επιβεβαιωμένα. Γι’ αυτό ας μπούμε στην ουσία του προβλήματος των κλειστών γυμναστηρίων, ή καλύτερα του άλυτου έως τώρα προβλήματος των κλειστών γυμναστηρίων. Όπως όλες οι επιχειρήσεις που έχουν μπει σε λειτουργία, έτσι και τα γυμναστήρια μπορούν κάλλιστα να πάρουν μέτρα και να λειτουργήσουν κανονικά αν πραγματικά θελήσει η Πολιτεία να ασχοληθεί. Καταρχάς, μπορούν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση να λειτουργήσουν τα προγράμματα personal training. Τα όργανα γυμαστικής ίσως θα μπορούσαν να προσαρμοστούν χωροταξικά και να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Μικρές ομάδες outdoor ίσως ήταν επίσης μία λύση για γυμναστήρια ειδικά που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους. Και φυσικά όλα αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ραντεβού και με πρόγραμμα ώστε κάθε ασκούμενος να πηγαίνει συγκεκριμένες μέρες και συγκεκριμένες ώρες ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα συνωστισμού.
Δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα για προσωπική προπόνηση…
Τα μέτρα υγιεινής και προστασίας είναι ευθύνη όλων μας είτε είμαστε στο κομμωτήριο, είτε στο πολυκατάστημα, είτε στο γυμναστήριο. Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε υπεύθυνα και σοβαρά, σίγουρα πριν από όλες τις κατηγορίες καταστημάτων που άνοιξαν, θα έπρεπε να έχουν ανοίξει πρώτα από όλα και με συγκεκριμένο σχεδιασμό τα γυμναστήρια.
Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε για προάσπιση της δημόσιας υγείας, σίγουρα θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ανοίξουμε πρώτα το χώρο προαγωγής υγείας που είναι το γυμναστήριο και μετά το οτιδήποτε άλλο. Είναι σαφέστατα πιο σημαντική η άσκηση για τη θωράκιση της υγείας μας εν μέσω πανδημίας από κάθε άλλο κατάστημα παροχής υπηρεσιών ή πώλησης καταναλωτικών ειδών, εκτός των ειδών πρώτης ανάγκης.
Και τα γράφω όλα αυτά γιατί υπερασπίζομαι τον κλάδο της φυσικης αγωγής χωρίς να έχω στην ιδιοκτησία μου ένα χώρο γυμναστηρίου και προσωπικό όφελος.
Το κέντρο μου FITLAB είναι καθαρά για την αξιολόγηση ,συμβουλευτική και σωστή κατευθυνση στην διατροφή και την άσκηση και μέσω Διαδικτύου …
Κατευθύνω όλους τους πελάτες να εκτελέσουν τα προγράμματα άσκησης σε όλα τα γυμναστήρια η όπου αλλού είναι εφικτό ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό…
Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση στο πρόβλημα γιατί η άσκηση πέρα όλων των άλλων είναι βάλσαμο για την ψυχική υγεία που έχει πληγεί τόσο πολύ το διάστημα αυτό και συνάμα μια διέξοδος από τη μουντή καθημερινότητα, τα οικονομικά προβλήματα και το αβέβαιο μέλλον.
Το άρθρο έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή φυσικής Αγωγής Γιάννη Μπιτζούνη με ειδικότητα στην ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική…