Διατάσεις: Γιατί το stretching δεν είναι μόνο αποθεραπεία

Νοέ 12, 2021 | Eleni's Blog

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως οι διατάσεις συμβάλλουν στην αποθεραπεία, αλλά και στη γενικότερη φυσική κατάσταση του σώματος. Πόσοι όμως κάνουμε καθημερινά ασκήσεις stretching;

 

Αν λοιπόν κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τα οφέλη των διατάσεων, αυξάνουμε τις πιθανότητες να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να χαρούμε τα αποτελέσματά τους. Ουσιαστικά τι είναι το stretching; Τέντωμα! Μόνο και μόνο αυτό ακούγεται αρκετά απολαυστικό, αν σκεφτείς πόσο ωραία νιώθεις όταν τεντώνεσαι.

 

Και τι συμβαίνει όταν δεν κάνουμε διατάσεις; Αυξάνουμε ή προκαλούμε προβλήματα κινητικότητας, τόσο κατά την κίνηση όσο και κατά την ξεκούραση όπως θα δούμε παρακάτω.

 

Διατάσεις: Πότε και που να τις κάνουμε

  • Στο σπίτι μετά τη δουλειά, τότε που νιώθουμε την κούραση και το στρες στο σώμα μας
  • Πριν την προπόνηση, για καλύτερη απόδοση στην άσκηση
  • Μετά την προπόνηση, για αποτελεσματική αποθεραπεία
  • Πριν τον ύπνο μας, για καλύτερο ύπνο
  • Κάθε πρωί πριν τη δουλειά, για αύξηση της παραγωγικότητας και τόνωση σώματος και πνεύματος

 

Οι διατάσεις μετά από μία δύσκολη ή απαιτητική ημέρα τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τις πρωινές ώρες μάς βοηθούν να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στην όποια εργασία και δραστηριότητά μας.

 

Το μόνο που θα χρειαστείτε, είναι ένα στρωματάκι γυμναστικής και σε ειδικές περιπτώσεις, που πονάει αρκετά η μέση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα μαξιλαράκι ή τουβλάκι.

 

Stretching και ύπνος: Κι όμως καταπολεμά την αϋπνία!

Οι σφιγμένοι μύες εμποδίζουν τον ποιοτικό ύπνο και συχνά προκαλούν αϋπνία. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο συρρικνώνονται οι μύες μας κι αυτό σημαίνει ότι μειώνεται το εύρος της κίνησής μας. Εάν φροντίζουμε για την ευλυγισία του σώματός μας, δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να εκτελεί κάθε είδους άσκηση ώστε να μπορούμε να ενδυναμώσουμε ολόκληρο το σώμα.

 

Ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει πολλές ώρες πίσω από ένα γραφείο, σε μία καρέκλα, και γι’ αυτό αντιμετωπίζει συχνά πόνους στην πλάτη ή τον αυχένα τις στιγμές της χαλάρωσής του. Ο πόνος αυτός προκαλείται από τη μυϊκή ένταση, η οποία προκύπτει από την πολύωρη καθιστική ζωή. Αν δε φροντίσουμε λοιπόν να μειώσουμε εγκαίρως τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής κι εργασίας, κινδυνεύουμε από σοβαρά προβλήματα στη μέση.

 

Οι διατάσεις δεν τεντώνουν μόνο τους μύες, αλλά έχουν επίσης την ικανότητα να τους χαλαρώνουν. Έτσι μάς κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα!

 

Διατάσεις και πως γίνονται σωστά

Μπορείς να δοκιμάσεις στατικές διατάσεις που αποτελούνται από αργή, ελεγχόμενη διάταση των μυών σε όλο το εύρος της κίνησης. Στην κατάσταση της μέγιστης διάτασης είναι απαραίτητο να παραμείνουμε για περίπου 15- 30 δευτερόλεπτα. Είναι μία πολύ ασφαλής μέθοδος τεντώματος, επιτρέποντας τον απόλυτο έλεγχο της κίνησης και τη χρήση της μέγιστης μυϊκής έντασης.