Άσκηση ανά δεκαετία: Τι αλλάζει;

Ιούλ 4, 2021 | Eleni's Blog

askisi-ana-dekaetia

Η άσκηση αλλάζει ανά δεκαετία, ακριβώς όπως αλλάζει και η ζωή μας. Μάλιστα πολλές φορές αυτές οι δύο αλλαγές είναι αλληλένδετες, λόγω χρόνου, διάθεσης, φυσικής κατάστασης κι άλλων εξωγενών παραγόντων. Το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε όμως από το συγκεκριμένο άρθρο είναι ότι η άσκηση μπορεί και θέλουμε να υπάρχει στη ζωή μας, σε κάθε δεκαετία.

Τονίζουμε όμως, ότι καλό είναι να έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να έχουμε συμβουλευθεί τον γιατρό μας πριν επιλέξουμε το άθλημα με το οποίο θα ασχοληθούμε.

Άσκηση στα 20s: Έχεις αυτό που ονειρεύεσαι!

Ό,τι κι αν αποφασίσεις πως επιθυμείς να φέρει η άσκηση στη ζωή σου, μπορείς να το αποκτήσεις. Περισσότερη αντοχή; Πιο καλλίγραμμη σιλουέτα; Ενισχυμένη μυϊκή δύναμη; Όποιο στόχο κι αν θέσεις, θα τον επιτύχεις μέσα από προγραμματισμένες προπονήσεις. Το σώμα μας σε αυτή τη δεκαετία πλάθεται εύκολα, ειδικά αν συνδυαστεί με ισορροπημένη διατροφή, είναι πιο ανθεκτικό σε τραυματισμούς κι έχει αντοχή. Έτσι αναρρώνει εύκολα από μία σκληρή προπόνηση.

Η καθοδήγηση από έναν επαγγελματία παραμένει σημαντική.

Άσκηση στα 30s: Δώσε βάση στην ευλυγισία και τη μυϊκή δύναμη

Τα 30s είναι μία κρίσιμη δεκαετία, από την άποψη ότι διατηρείς ακόμη την αντοχή (ειδικά αν έχεις ξεκινήσει την άθληση από την προηγούμενη δεκαετία) και πλέον γνωρίζεις την άσκηση που σου ταιριάζει. Οι περισσότεροι εκμεταλλευόμαστε τα 20s, προκειμένου να δοκιμάσουμε και να δοκιμαστούμε σε διάφορα χόμπι κι αθλήματα. Έτσι στα τριάντα μας ξέρουμε προς τα που να κατευθυνθούμε. Στα πρώτα «-άντα» λοιπόν, δίνουμε βάση στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στην ενίσχυση της δύναμης με ασκήσεις με βάρη και στην ευλυγισία. Για πολλούς το stretching (45’ λεπτά stretching για 2 φορές/ εβδομάδα) είναι αυτό που μας διατηρεί ελαστικούς, νέους και τονωμένους.

Μην ξεχνάμε ότι η σωματική άσκηση έχει πλούσια οφέλη και στην πνευματική- ψυχική υγεία μας, σε μία τόσο δημιουργική κι ανατρεπτική δεκαετία όπως είναι τα 30s.

Άσκηση στα 40s: Εστίασε στη συνέπεια στις προπονήσεις

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή τη δεκαετία είναι η αύξηση των υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να αφήνουμε τελευταία την άσκηση. Κι όμως, η προπόνηση αποτελεί την υποχρέωση που έχουμε στον εαυτό μας για περισσότερη υγεία και ηρεμία. Το σώμα μας στα σαράντα δεν αναρρώνει το ίδιο εύκολα από μία σκληρή προπόνηση ή από έναν τραυματισμό, όπως στα είκοσι. Επίσης παρατηρείται έντονα- και στα δύο φύλα- η μείωση του μεταβολισμού. Γι’ αυτό αφυπνίζουμε το σώμα μας με αερόβια άσκηση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα κι ακολουθούμε μία εξατομικευμένη, ισορροπημένη διατροφή με βάση τις ανάγκες μας.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση φροντίζουμε για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και της καρδιοαγγειακής αντοχής.

Άσκηση στα 50s & 60s & 70s: Η άσκηση είναι ανάλογη του σκοπού

Παρόλο που οι συγκεκριμένες τρεις δεκαετίες έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές ανάγκες, διατηρούν κι ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτό λειτουργεί ως εξής… Ο σκοπός που θα μας οδηγήσει στην άσκηση, θα καθορίσει και τη μορφή της γυμναστικής. Συνήθως στα 50s αρχίζουμε και χάνουμε τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα. Καιρός λοιπόν να φροντίσουμε για εκείνη και να αποφύγουμε μετέπειτα προβλήματα κίνησης ή υγείας. Σημαντικό είναι επίσης να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε την ισορροπία μας, μέσα από προπονήσεις που συνδυάζονται με τη yoga ή με pilates. Ειδικότερα οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση καλούνται να αυξήσουν την αερόβια άσκησή τους και να τη συνδυάσουν με ασκήσεις που εκτελούνται με το βάρος του σώματος.

Tip:
Αποφεύγουμε τις υπερβολές, που ενδέχεται να βλάψουν τις αρθρώσεις μας και να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.